Wanneer iemand thuis komt te overlijden, belt u eerst de huisarts. Deze komt bij u langs om het overlijden officieel vast te stellen en u op dat moment te ondersteunen. Ook vult de arts overlijdenspapieren in. Overlijdt iemand in een ziekenhuis of een verpleeghuis, dan zorgt het verplegend personeel dat er een arts komt.
Er is doorgaans voldoende tijd om op uw eigen manier tot dat eerste besef te komen en de familie, kennissen of andere betrokkenen te bellen. Ondanks alle verdriet moeten er echter ook praktische zaken worden geregeld. Nadat wij in kennis zijn gesteld van het overlijden, stellen wij u enkele vragen om in te kunnen schatten wat uw wensen zijn voor dat moment. Indien gewenst, zijn wij binnen 1 tot anderhalf uur bij u voor de verzorging van de overledene.
In overleg met de nabestaanden zal de overledene worden verzorgd en gekleed. Wij adviseren u daarom alvast kleding uit te zoeken die de overledene zal gaan dragen. Bij een overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis wordt de verzorging vaak ter plaatse geregeld. Ook hier adviseren wij u alvast kleding te gaan brengen of mee te nemen. Wilt u uw dierbare zelf verzorgen, dan kan dat natuurlijk ook, eventueel met hulp van ons. Na het verzorgen brengen wij de overledene naar huis of naar een aula.
Belangrijke andere zaken die wij van u overnemen op de dag van overlijden zijn bijvoorbeeld het doen van aangifte van overlijden bij de Burgerlijke Stand, het vastleggen van plaats en tijdstip van de uitvaart en het - uiteraard in overleg - opstellen, drukken en verzenden van rouwbrieven.
Wilt u dat wij de verzekeraar of de uitvaartvereniging op de hoogte brengen? Dan is het prettig als u alvast het polisblad van de uitvaartverzekering of het lidmaatschapsnummer van de vereniging bij de hand heeft. Daarnaast vragen wij u alvast een trouwboekje, paspoort of ander bewijs van identificatie klaar te leggen.
In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart komen wij iedere dag bij u langs, om te controleren hoe de opbaring verloopt en het verdere afscheid vorm te geven, maar ook om te kijken hoe het met u en de overige nabestaanden gaat.
Voor de Checklist van de Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie klikt u hier.
In deze checklist vindt u de meest zaken die u moet regelen na het overlijden van een naaste. Zo krijgt u een indruk wat er op u afkomt en welke wettelijke termijnen u in de gaten moet houden, bijvoorbeeld die van de belastingdienst.